Spreekwoordelijk Nederland

Spreekwoorden & gezegden. Leuke, korte en vaak scherpzinnige zinnetjes om snel even een wijsheid van je af te knallen. Velen kennen hun oorsprong ergens vanuit de Ark van Noach. Of Misschien zelfs van die heks op de brandstapel. Ik was er niet bij. In ieder geval gaan ze al een behoorlijk eindje terug.

De tijden zijn een beetje veranderd. Sommige spreekwoorden kunnen gewoon niet meer. Paar leuke voorbeeldjes: “Om der wille van de smeer, likt de kat de kandeleer” , “Ledigheid is des duivels oorkussen” of “Wat baten kaars en bril, als de uil niet zien wil”. Daar komt een beetje Nederlander gewoon niet mee weg. Schrijf een van deze uitspraken op een willekeurig schoolbord, zet het internet op zwart en zie wat er gebeurd. “Wat?! Geen internet?! Ik ga dood!” Er springen er gegarandeerd een paar uit het raam. Oké, misschien een tikkeltje overdreven. Maar zonder een kleine Geert Wilders, Mark Rutte of Maxime Verhagen in de klas kunnen die leerlingen het wel schudden. Buiten de politiek om zullen er niet veel mensen meer zijn die zo politiek, correct en vooral langdradig taalgebruik hanteren en daadwerkelijk kunnen vertellen wat bovenstaande spreekwoorden betekenen. Een leuk bekend spreekwoord die me ineens te binnen schiet en zo tegen de politiek geplakt kan worden is hoog van de toren blazen. Uiteraard, de troonrede is ook lachen. En het wetboek snapt ook niemand. Ach, beter een half ei, dan een lege dop zullen we maar zeggen. Binnenkort mogen we wel 130!

Spreekwoorden & gezegden. Aparte dingen eigenlijk. Gebruiken we ze nog weleens? Ik stond onder de douche toen ik besefte dat op mijn douchegordijn eigenlijk allerlei gezegden staan over water. Frans, Duits, Engels, Nederlands. Niks ontbreekt er aan. Verrek! Ze zijn overal. In welke taal je ze ook maar benoemd. Toch zijn ze in de loop der jaren wel wat veranderd. Beetje meegegroeid met de tijd. Ooit in de Mac Drive gestaan? I’m lovin’ it! Begonnen als een slogan, uitgegroeid tot een gezegde. Ik heb het ooit eens mensen horen schreeuwen tegen een collega nadat de vraag gesteld was of het smaakte. Ook een manier om aan te geven dat je het lekker vind.. Misschien een beetje apart voorbeeld, maar Ik bid nie veur bruune boon’n is voornamelijk in de Drentse streek een waar gezegde die nog regelmatig over de heide komt hobbelen. Bekend uit de boekenreeks Bartje. Het kleine mannetje dat niet bidden wou omdat ze bruine bonen aten. Nu is het een gezegde om aan te geven dat je niet gelovig bent. Althans, tussen de Drents hunebedjes dan.

De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Om even een inkopper te maken naar het idee van PVV leider Wilders om tuigdorpen op te richten. Werkkampen rechtstreeks vanuit de tweede wereldoorlog willen kopiëren, maar dan wel leider zijn van criminelen die af en toe even door een brievenbus heen pissen, of het op grote schaal oplichten van mensen middels een Hongaars telefoonbedrijfje.

Beter goed gejat, dan slecht bedacht. Tja, hadden ze het OV-Chipsysteem nou maar gewoon gekocht van Engeland.

De een zijn dood is een ander zijn brood. Toch handig als je een provincie met burgers hebt die wel kunnen betalen voor de kosten van een uit de klauwen gelopen brandje bij Chemie-pack. Je geeft natuurlijk als gemeente niet toe dat je nalatig bent geweest. Wees eerlijk, dat doe je niet.

Spreekwoordelijk Nederland. Ik zie het wel zitten. Zal ik het nieuws eens gaan presenteren?

By: Jesper Stevens

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s