Ruzie maken om haverstro

Je bent wie je bent, laten we dat voorop stellen.  Als het goed is dan is iedereen zichzelf en laat iedereen zichzelf aan anderen zien. Dat zou de ideale situatie zijn. Maar hoe vaak komt het niet voor dat we iemand leren kennen en er achter komen dat diegene nog een hele andere kant heeft dan dat je had verwacht? Of dat je wel wist dat die kant er was, maar dat het in combinatie met jouw karakter versterkt wordt. Goed of slecht.

Sommige karakters liggen elkaar niet, dat heeft niets te maken met of je de ander mag of niet. Maar het werkt gewoon niet. In de perfecte situatie vullen mensen elkaar aan als Yin en Yang. Je hebt beiden andere eigenschappen en in een zekere mate heb je toch wat van elkaar weg. Er is een balans.  Je gedoogd elkaars onhebbelijkheden en geniet van hoe diegene is.  De één is misschien wat rustiger dan de ander, de ander komt weer beter uit zijn/ haar woorden. De één is erg creatief en de ander is zakelijk gezien erg sterk. Geweldige combinatie! Want wat de één niet kan vangt de ander op.

Ik heb het zelf ook. Als ik naar mezelf kijk: ik ben erg extravert, heb een eigen mening maar weet de mening van anderen wel te waarderen, ik ben communicatief sterk maar zou soms m’n mond wel eens mogen houden. Hoewel ik erg om mezelf kan lachen zijn er natuurlijk mensen die me vrij irritant kunnen vinden. Zo had ik een collega die zelf heel introvert was, erg gesloten, thuis erg afgeschermd van de wereld en durfde daardoor ook niet veel. Zij begreep niks van mij: waarom was ik in vredesnaam zo enthousiast over van alles en waarom was ik zo spontaan in mijn handelingen? De opmerkingen die ik maakte kon zij vaak niet waarderen, omdat die te confronterend en te direct waren. Zelfs de kleding die ik droeg waren haar te uitbundig, terwijl ik er altijd goed verzorgd uit zag (als ik het zelf mag zeggen ..). En toch konden we het wel redelijk met elkaar vinden. Het was een super lieve meid, maar ook ik begreep dingen van haar niet. Waarom bleef ze zo hangen in haar vaste routines?  Waarom maakte ze van een mug een olifant? Waarom, waarom, waarom? In deze relatie was er dus veel wrijving en irritatie. Ook al probeerden we ons in de ander in te leven, toch snapten we bepaalde dingen van elkaar niet.

Een goede vriendin en ik omschrijven onszelf als Yin en Yang. Als mensen ons naast elkaar zien lopen dan zie je ze denken, hoe hebben deze twee elkaar gevonden? Zij is een ontzettend stoere meid, mooie donkere huid, donkere krullen, geweldige tatoeages, heerlijk stoere outfits en is zeker niet op haar mondje gevallen.

Ik daar in tegen ben hartstikke blank, heb lichte haren en loop bijna continue op mijn hakjes en in mijn colberts.

Maar wat ons bindt is juist onze directheid. Je zult ons bijna nooit op onze lip zien bijten om te verzwijgen dat we het ergens niet mee eens zijn.  Plus het feit dat we allebei erg nuchter denken over het leven en daar allebei ook naar handelen. We hoeven maar naar de ander te kijken en we weten precies wat de ander denkt. We hebben hetzelfde flauwe gevoel voor humor en lachen dan ook om de meest simpele dingen. Deze relatie werkt omdat we weten dat we klaar staan voor elkaar en dat we ook precies weten wanneer we elkaar met rust moeten laten.

En dan zijn er ook nog de relaties waar je twee precies dezelfde personen tegenover elkaar zet en wat aan de ene kant één en al heerlijkheid op levert maar aan de andere kant ontzettend veel frustraties. Omdat je precies hetzelfde reageert op de ander:  liefde wordt betaald met liefde, woede met woede. Geen grenzen, hart vs. hart en hard vs. hard. Erg verfrissend máár aan de andere kant ook erg frustrerend. Je wilt allebei dat het goed gaat, maar toch lijken beide partijen zich moeilijk aan te kunnen passen.

Het blijft lastig om twee sterke individuen tegenover elkaar te plaatsen en daar een goede balans en rust in te vinden.  Maar dat betekent natuurlijk niet dat het niet de moeite waard is. Want is het niet juist leuk om alle facetten van iemands persoonlijkheid te leren kennen, moeite voor de ander te blijven doen en de balans in de relatie te vinden?

Zo zijn er zo ontzettend veel verschillende soorten relaties en zo ontzettend veel verschillende persoonlijkheden. En we kunnen ons er aan blijven irriteren maar het is wat het is. Bovendien vergeten we hoeveel wij kunnen leren van al die persoonlijkheden. Iedere persoonlijkheid bezit weer een schat aan informatie waardoor we onszelf ook weer beter leren kennen. Waardoor we onze eigen persoonlijk misschien wel weer bij kunnen schaven. Want laten we eerlijk zijn: zo perfect zijn we allemaal toch helemaal niet?

R.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s