Boontje komt om zijn loontje

Soms kom je in situaties terecht waarin mensen je erg onterecht behandelen. Hoe lief of aardig je ook voor ze bent geweest, hoe je je best ook hebt gedaan voor hen. En hoezeer je ook hebt geprobeerd ze te begrijpen.

Ik heb het er vaak over met mijn vriendinnen. Een werkgever, een vriendin, een vriend die zo apart reageert dat je je af begint te vragen of jij wat fout hebt gedaan? Allerlei vragen komen voorbij: had ik de vraag anders moeten stellen, had ik anders moeten reageren of handelen, ligt het aan mij? Wat doe je in zo’n situatie? De kunst is juist om je te realiseren dat de reactie van iemand anders echt de reactie van die ander is. Hoe jij ook hebt gehandeld, diegene reageert altijd vanuit zichzelf. In sommige situaties zul je wat hebben aan een nare reactie. Een stukje zelfreflectie, want laten we eerlijk zijn: we reageren niet altijd even aardig als we gestrest, boos of teleurgesteld zijn. Het duiveltje van mensen komt in veel van deze situaties echt wel naar boven. Dus ook die van jou! De één heeft het al wat beter onder controle, de ander wat minder. Vaak komt de rust in je reacties naarmate je wat ouder wordt. Je trekt lering uit situaties uit het verleden en weet dat bepaalde gedragingen van jezelf niet in jouw voordeel werken. Je past je aan, je leert en je groeit. Echter zullen er veel mensen zijn die jou, ondanks je aanpassingen en ondanks je rustige reactie, toch nog onrechtvaardig behandelen. Mensen die door woede of teleurstelling zo enorm tegen je tekeergaan, waardoor jij met enorme vraagtekens boven je hoofd rondloopt. Hoe kan diegene in vredesnaam op zo’n belachelijke manier reageren?

Wat doe je in zo’n geval? Ga je zelf ook zo tegen diegene tekeer? Pak je ze op een achterbakse manier terug? Of laat je ze in hun sop gaar koken, haal je je schouders op in de wetenschap dat ze zichzelf nog wel eens tegen gaan komen. Een enkele keer kom ik in een situatie terecht waarin ik de ander ook wel eens wil laten weten wat ik van hem of haar vind. En een héél enkele keer komt het duiveltje in mij naar boven en wil ik ze terug pakken. Ik heb echter nog nooit de keuze gemaakt naar dit duiveltje te luisteren. Ik ben in de overtuiging dat iedereen zijn eigen deel ellende zal krijgen. Onder het motto ‘wie goed doet, goed ontmoet’, wil ik iedereen recht in de ogen kunnen blijven kijken. Ik handel op zo’n manier dat ik weet dat ik alles heb gedaan om het weer goed te krijgen en dat ik naar eer en geweten heb gehandeld. Daarmee ben ik echt geen heilige, dus wacht nog maar even met het standbeeld. Want ook ik heb mijn frustraties en zal dit ook wel uiten. Ik uit mijn frustraties echter door er met een vriendin of collega over te praten zodat ik alles even op een rijtje kan zetten. Daarin probeer ik mijn frustraties nooit te uiten naar iemand die er niks mee te maken heeft. We zijn namelijk niet afhankelijk van anderen: we bepalen zelf hoe we reageren en hoe we met situaties om gaan. Die werkgever, die vriendin of die vriend: die komen zichzelf uiteindelijk toch wel tegen. Het heeft in zo’n situatie totaal geen zin om met zo iemand in discussie te gaan, om jezelf te bewijzen of om jezelf uit te leggen. Dit zijn mensen die zich niet interesseren voor jouw mening en jouw beweegredenen en daarom zelf kiezen op zo’n manier te reageren.

Hou dus de eer aan jezelf, handel naar eer en geweten zodat je jezelf recht in de ogen kunt blijven kijken. En lach! Lach om de gedachte dat die mensen niet doorhebben hoe irreëel ze bezig zijn. Lach om het feit dat die mensen zichzelf vrijwillig zo ontzettend voor schut zetten. En glimlach om het feit dat jij er voor gekozen hebt je niet mee te laten slepen in deze woede en frustratie.

R.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s