Hoop doet leven

Hoe jij je leven ook hoopt en denkt in te richten, het zal altijd anders lopen. Je ontmoet iemand die je in eerste instantie dolgelukkig maakt, je denkt dat dit hét is, je begint al stille plannen te maken voor de toekomst en stelt je helemaal in op een leven met die ander. Tot je op een gegeven moment achter de werkelijke aard komt en je droom uit elkaar spat en je beseft dat de ideale partner werkelijk niet bestaat. De korte ‘relatie’ bleek puur uit leugens te bestaan vanuit de andere persoon, je woede wordt aangewakkerd en je vertrouwen geschaad.

Je kunt daar uiteraard op verschillende manieren mee om gaan. Maar over het algemeen zijn er 2 keuzes: je kunt het achter je laten en door gaan met je leven. Of je kiest er voor je vertrouwen te verliezen en je voor alles en iedereen af te sluiten. Die laatste keuze is vaak het makkelijkst. Op het moment dat je je gevoelens af sluit hoef je namelijk geen pijn te ervaren. Bovendien hoe vaker je gekwetst wordt, hoe makkelijker en gewoner het wordt om jezelf af te sluiten van mensen. Je vertrouwt mensen steeds minder en minder en gaat er eigenlijk al van uit dat ook de volgende geen zuivere bedoelingen heeft. En hoewel iemand in eerste instantie ontzettend leuk lijkt, blijf je altijd zoeken naar dat addertje onder het gras. Je gaat de ander uit lokken, zover tot ze inderdaad reageren zoals je had verwacht. Dit kan een week duren, een maand of een aantal jaar: maar uiteindelijk kun je jezelf weer gelijk geven. Alle mannen/vrouwen zijn hetzelfde, je kunt niemand anders vertrouwen dan jezelf en wat was je toch stom om er nog eens in te trappen. Vervolgens wordt je lijstje met kenmerken waar voor jou uit blijkt dat iemand niet te vertrouwen is, langer en langer. Tot er niemand meer over is, immers heeft ook hij of zij wel enkele kenmerken van dat lijstje!

Dus kies je er voor om gewoon vrijgezel te blijven en om te genieten van het dagelijkse leven: je vrienden, je werk en je vrijgezellenleven. Het lijkt wel alsof je nog nooit zo gelukkig bent geweest! In de periodes dat je met iemand bent geweest was er voor jouw gevoel alleen maar drama. Maar de momenten dat je vrijgezel bent ervaar je daarentegen als de meest gelukkige periode van je leven! Geen gezeur, geen drama, niemand waar je rekening mee hoeft te houden, niemand die verwachtingen van je heeft. Gewoon jijzelf en jouw leventje.

Maar toch zal er uiteindelijke iets gaan knagen, terwijl je eigenlijk in jouw ogen een mooi vol leven hebt. Toch zal je uiteindelijk die arm om je heen, een luisterend oor een oprechte kus gaan missen. En dan? Daar sta je dan met al je wantrouwen..

Hoe moeilijk het soms ook lijkt, toch is het mooier om het verleden het verleden te laten en je er in berusten. Je hebt namelijk geen invloed op de keuzes die andere mensen maken. Het is niet jouw keuze geweest dat die ander besloot jou slecht te behandelen. Het is niet door jouw toedoen dat die ander geworden is zoals hij of zij nu is. Dat zijn allemaal keuzes geweest die de ander heeft gemaakt.

Hoop is iets heel lastigs, je focust je namelijk op dingen die je wenst of graag wilt. Hoop is een onzekere verwachting dat een bepaalde gewenste gebeurtenis zal plaatsvinden. Hoop is ook iets wat om kan slaan in wanhoop, wat jou een negatief gevoel kan geven. En hoewel hoop vaak iets passiefs is, zoals die ene wens, kan jij er zelf iets actiefs van maken. In dit geval vergroot je de kans op de gewenste gebeurtenis met persoonlijke inspanning.

Wensen en gebeurtenissen waar jij je hoop op hebt gevestigd zullen niet zomaar aan komen waaien. Dit geldt voor relaties, je carrière, je persoonlijke gesteldheid. Als jij hoopt 15 kilo af te vallen, zul je hier je best voor moeten doen. Als jij voor ogen hebt dat je over 10 jaar je eigen onderneming wilt hebben, zal jij je hier voor moeten inspannen. Als jij; ondanks alle slechte ervaringen, toch nog hoopt op die ene goede man of vrouw, kun je dit passief af gaan wachten. Maar dit gaat je nergens brengen. Je draagt die slechte ervaringen met je mee, het wantrouwen, het verdriet. Jij zal je hier actief voor moeten inspannen om deze gevoelens los te kunnen laten en weer gelukkig te worden met iemand anders.

En ja: dit kost veel tijd, verdriet en moeite. Maar uiteindelijk is dit het zeker waard. Of niet?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s