Vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard

Weet je nog hoe het was om kind te zijn? Hoe je blind kon vertrouwen op wat anderen je vertelde? Je moeder die je verteld dat alles goed komt, je leraar die zegt dat je mooi kunt tekenen, de dokter die zegt dat hij je stoer vindt. Allemaal positieve opmerkingen die je laten groeien als mens. Helaas voor ons zijn er altijd mensen die geen positief woord voor je over hebben. Bij sommigen begint dit al in hun peuter/kleuter periode. Bij anderen pas op de middelbare school of misschien zelfs nog later! Mensen die het niet eens zijn met jouw kledingstijl, mensen die geen begrip op kunnen brengen voor jouw situatie, mensen die jou als persoon niet begrijpen. Het vertrouwen in jezelf wat je over het algemeen van huis uit mee krijgt door de liefde van je ouders, gaat wankelen door meningen van anderen. Daar bovenop kom je altijd in situaties terecht waar mensen spelen met je gevoel, misbruik maken van je goedheid of je simpelweg voor de gek houden met mooie praatjes. Hoe meer van zulke situaties en mensen je tegenkomt, hoe lastiger het wordt om mensen blindelings te vertrouwen.

En laten we eerlijk zijn: veel van de mensen die je tegenkomt zijn je vertrouwen ook niet waard. Alleen wordt het vervelend als je het gevoel hebt niemand meer te kunnen vertrouwen.

 

Martin Buber heeft eens gezegd: “De mens die in een crisis verkeert, vertrouwt vaak niet meer op een gesprek, omdat de belangrijkste voorwaarde daartoe – het vertrouwen – voor hem teloor is gegaan”. Wanneer jij niemand meer vertrouwen kunt schenken, maak je het jezelf een stuk lastiger. Vertrouwen is de hoogste vorm van liefde; een onbevlekte liefde waarbij je jouw ego los laat. Maar vertrouwen is ook iets engs: je stelt jezelf namelijk open voor iemand zonder te weten wat je terug kunt verwachten. Daarom zal je uiteindelijk je ego los moeten laten, zonder dat te doen kun je jezelf nooit volledig open stellen voor iemand anders.


Ik sprak er laatst over met een vriendin. Zij zei vervolgens iets wat mij echt aan het nadenken heeft gezet: “Vertrouwen is niet iets wat je hebt, maar iets wat je samen opbouwt. In welke relatievorm dan ook: vertrouwen is iets wat van beide kanten moet komen. Als de ander moeite heeft met vertrouwen, dan kun jij diegene helpen in te laten zien dat jij te vertrouwen bent door je betrouwbaar te gedragen. Ben jij echter diegene die moeite heeft te vertrouwen, dan kan die ander jou helpen in te laten zien dat hij of zij wel te vertrouwen is.

 

Wanneer je vertrouwen gebroken is, moet dit weer hersteld worden. Je kunt in dat geval niet van die ander verwachten dat hij/zij jou direct volledig vertrouwd – dat zou jij immers ook niet kunnen? Men zal niet voor niets zeggen dat vertrouwen wordt verdiend met vele goede daden en met één verloren kan gaan..

R.

Advertenties

Een gedachte over “Vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s