Ben jij een pessimist of een optimist?

Achter de zon hangen de wolken

pessimisme
1) Defaitisme 2) Mismoedigheid 3) Negatieve instelling 4) Sombere verwachting 5) Zwaarhoofdigheid 6) Zwartgalligheid 7) Zwartkijkerij

De zon zien schijnen en wachten op de regen, een nieuwe kans aangeboden krijgen en wachten tot het misgaat, een nieuwe relatie hebben en de dagen kunnen tellen tot wanneer de ander het verpest. Het broeikaseffect, de economische crisis, het einde van de wereld. Allemaal onderwerpen waar heel de mensheid over kan doemdenken. Er zijn heuse onheilsprofeten die hun inspiratie over het einde van de wereld uit merkwaardige bronnen halen als geschriften van de maya’s; mexicaanse inheemsen die hun eigen ondergang niet aan zagen komen.

Alfred Capus zei eens het volgende: het beste middel tegen pessimisme is je nooit afvragen of je wel gelukkig bent. Over pessimisme gesproken… Er word vaak gesproken over aangeboren en aangeleerd gedrag, maar waar komt pessimisme vandaan? Is negatief gedachtegoed iets wat je aangeleerd krijgt of iets wat in je karakter zit? Veel pessimisten zullen zichzelf omschrijven als realistisch en zien optimisten als mensen die op een onrealistische roze wolk zweven. Je raakt de grip kwijt over je auto door ijs wat op de weg ligt, met een beetje geluk hoeft je auto alleen maar naar de garage en heb je het na een paar dagen weer terug. Wat betekend dat je de dagen dat je je auto kwijt bent zeer waarschijnlijk met het openbaar vervoer zal moeten, wat vrijwel nooit goed gaat met dit weer. Niet echt iets om naar uit te kijken. Pessimisme of realisme?

Er wordt gezegd dat optimisten langer leven: van een positieve kijk op het leven word je gelukkiger, gezonder en succesvoller. Een gratis medicijn, verkrijgbaar zonder voorschrift. Er vanuit gaande dat het klopt (het is wetenschappelijk aangetoond), hoe maak je van een pessimist een optimist? Leo Bormans schreef in zijn boek ‘100% positivo’, dat je niet geboren wordt met een negatieve kijk op het leven. Hij stelt dat je opvoeding bijdraagt aan een pessimistische of optimistische kijk op het leven.

Op zich heeft hij daar wel een punt: kinderen komen blanco op de wereld. Alles moet aangeleerd worden: lopen, praten, lezen en schrijven. Hoort positiviteit en negativiteit daar ook bij? Op het internet staan in ieder geval genoeg tips om jezelf te veranderen in een optimist: verander het woord ‘moeten’ in ‘willen’; noem jezelf een optimist; omring jezelf met lachende mensen; leef in het nu; ontdek waar je vandaan komt en waar je naartoe wilt. Stuk voor stuk goede tips. Maar als het echt zo makkelijk is en depressies en een slecht humeur echt tussen je oren zit, hoe kan het dan dat vanaf 1999 het aantal mensen dat antidepressiva gebruikt elk jaar met 6% groeit?

Om de meest voor de hand liggende vraag te beantwoorden: ik ben een pessimist die open staat overtuigd te worden tot optimisme.

Plaats een reactie